31 mei Gerstekorrels, hoe, wat, waarom?
Wat zijn gerstekorrels? De officiële naam voor een gerstekorrel is milia.
Veel mensen denken dat gerstekorrels te maken hebben met acné, dit is echter geen waar.
Velen verwarren het met mee-eters (comedonen); hierbij zijn de poriën van de huid verstopt door talg en huidschilfers. Bij milia zijn de poriën niet verstopt met talg, maar met keratine. Keratine is een natuurlijk bestanddeel van de huid. Het propje zit diep in de huid (onder de epidermis), dus duwen en knijpen helpt niet.
Hoe ontstaat het?
De bolletjes ontstaan doordat de keratine geen uitweg vindt. Crèmes met corticosteroiden kunnen milia veroorzaken. Milia zitten vaak op de ogen, op de kaken of bij de neus. Mensen met een donkere huid en mensen met een zonbeschadigde huid hebben er meer last van omdat hun opperhuid wat dikker is.
Gerstekorrels ontstaan vaak ook door een te weinig aan vocht in de huid dus de huid moet goed gehydrateerd worden. Dagelijks een dag en nachtcrème is wel aan te raden.
En de behandeling van een gerstekorrel?
Een ‘verse’ gerstekorrel is makkelijker aan te pakken dan eentje die er al heel lang zit. ‘Oude’ korrels worden hard en hardnekkig. Wij kan gerstekorrels weghalen door ze met een steriel naaldje te prikken, waarna het korreltje er uit kan worden geknepen. Als je je huid thuis regelmatig exfolieert (peelt/scrubt) met glycolzuur of salicylzuur kun je het ontstaan van nieuwe milia voorkomen.
Enkele scrubs/peelings aan te raden: