07 jun DE GEHEIME KRACHT VAN VITAMINE D
30 tot 50 procent van de volwassen Europese bevolking heeft een ernstig vitamine D-tekort. Van de vrouwen vanaf 50 jaar heeft maar liefst 40 procent een tekort aan vitamine D. Onder mannen en vrouwen vanaf 65 jaar is dat zelfs 50 procent! Nochtans is vitamine D cruciaal voor je gezondheid én kan je ze makkelijk opnemen door de zon.
WAAR IS VITAMINE D ALLEMAAL GOED VOOR?
Dat de vitamine goed voor je is staat buiten kijf, maar wat deze precies doet in het lichaam is voor velen onbekend. Hieronder bespreken we enkele processen in het lichaam waarin vitamine D ook een essentiële rol lijkt te spelen.
#1 Botstofwisseling
Uit onderzoek blijkt dat vitD in combinatie met calcium botverlies kan beperken en een positieve invloed heeft op de botdichtheid.
#2 Spierfunctie
De actieve vorm van vitD beïnvloedt de spierfunctie. Voldoende vitamine D in het lichaam zorgt voor een beter evenwichtsgevoel, waardoor het risico op vallen kleiner is.
#3 Immuunsysteem
Er is sterk bewijs dat vitD een rol speelt in het immuunsysteem, oftewel de weerstand. De omzetting naar de actieve vorm van vitD in de witte bloedcellen zorgt voor zogenaamde ‘cellulaire immuniteit’. Hierbij wordt een antimicrobieel eiwit geproduceerd dat bacteriën onschadelijk maakt, waardoor voorkomen kan worden dat men ziek wordt.
#4 Hersenfunctie
Onderzoeken laten verbanden zien tussen een lagere vitamine D-status en cognitieve achteruitgang. Een vitamine D-tekort kan het serotoninegehalte verlagen en een serotoninetekort wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende vormen van depressie.
#5 Celdifferentiatie
Door de regulering van de celdifferentiatie heeft vitamine D een preventief effect op kanker. Verschillende soorten kanker beginnen met een ontsteking en vitD speelt een rol bij het remmen van ontstekingen.
HOE KRIJGEN WE VOLDOENDE VITAMINE D BINNEN?
In tegenstelling tot andere vitamines, halen we vitamine D in zeer beperkte mate uit onze voeding. Van nature zit vitamine D alleen in dierlijke voedingsmiddelen. Vette vis zoals haring, makreel, tonijn en zalm bevatten veel vitamine D. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten geen vitD behalve margarine en halvarine wel omdat het daaraan wordt toegevoegd. Extra vitamine D via suppletie is dan ook echt aangewezen en niet enkel in de winter.
De zon is een veel belangrijkere bron want vitD wordt voornamelijk onder invloed van zonlicht,met name de uv B-stralen, in de huid aangemaakt. Na ongeveer twintig minuten zijn de stoffen die nodig zijn om vitD op te bouwen in de huid opgebruikt. Je hebt dan met andere woorden je maximale dosis vitD bereikt en het duurt uren voor je er opnieuw kan aanmaken. Een kwartiertje per dag vijf procent van je lichaam onbeschermd blootstellen aan de zon zou moeten volstaan om in je behoefte te voorzien.
We hebben het dan over buiten een wandelingetje gaan maken want wie in de volle zon gaat liggen doet dat uiteraard NIET zonder zonnecrème. De zon mag dan een cruciale rol spelen in de aanmaak van vitD, een vrijgeleide om voortaan onbeperkt en onbeschermd te gaan zonnebaden is dat absoluut niet! Want de zon is een belangrijke oorzaak van huidkanker.
Niet enkel de hoeveelheid zon of opname via voeding zijn van invloed in het aanmaken van vitD. Ook de leeftijd, het seizoen en huidskleur zijn hier bepalende factoren . Een oudere huid maakt minder vitD aan dan een jongere huid.
En een donkere huid maakt zo weinig vit D aan dat de Gezondheidsraad een dagelijks supplement adviseert aan iedereen met een donkere huidskleur, jong en oud.